Brasilianere spiser giftig rodfrugt

Farinha, som fremstilles af maniok-rødderne (kassavatapioka, Manihot) er en vigtig og meget populær fødevare i brasilien. Manioka stammer oprindelig fra sydamerika, hvor den har været dyrket i mere end 4000 år af bl.a. indianerne i amazonas. Senere er planten blevet udbredt til afrika og asien, hvor den også spiller en vigtig rolle i fødevareproduktionen.

Blandt befolkningen i amazonas er maniok en uundværlig del af den daglige kost og spises som supplement til de fleste retter.
Maniok bliver ofte dyrket ude i junglen ved hjælp af traditionelle dyrkningsteknikker, som svedie- og hakkebrug. Knoldene indeholder giftige cyanogene, som kan omdannes til blåsyre. Knoldene kan derfor ikke spises rå, men må først igemnnem forskellige processer, for at uddrive giften. I amazonas er det almindeligt først at lægge rødderne i vand, f.eks. i en gammel kano. Efter ca. et døgn i vandbad fortsætter den videre bearbejdning med kogning eller ristning.
Farinha spises ofte i ren form sammen med kød eller fisk, men kan også ristes med f.eks. olie og bacon til farofa.