Manaus – en millionby midt i regnskoven

De fleste turister tager til Rio de Janeiro eller en af de andre kystbyer, men Brasilien er andet end Rio og Copacabana . Midt i verdens største regnskov ligger millionbyen Manaus. Byen ligger tæt på ækvator og klimaet er varmt og fugtigt hele året rundt. Faktisk mærker man ikke ret meget til årstidernes skiften her. Temperaturen er næsten den samme hele året, kun regnmængden varierer og vandstanden i de omkringliggende floder kan svinge med flere meter.

Byen havde sin storhedstid i slutningen af 1800 tallet, hvor gummiproduktionen var styrende for byens økonomi. I dag er byen mere afhængig af industriarbejdspladserne fra internationale virksomheder, som f.eks. Samsung, Nokia, Sony og Honda. Byen er også knudepunkt for handel i hele Amazonas og fra byens havn afgår der skibe til enhver afkrog af Amazonas. Havneområdet langs floden er et mylder af mennesker, fragtgods og skibe i alle størrelser. Det ligner bestemt ikke en moderne højeffektiv containerhavn, som vi kender det fra europæiske havne. Her findes der stadig havnearbejdere, som slæber tunge sække ombord på de ventende skibe og der er en livlig handel på havneområdet og i de omkringliggende handelsgader.

Hvis man skal på tur til de omkringliggende byer vil udgangspunktet som oftest også være med båd fra Manaus travle havn, for det almindelige vejnet uden for Manaus er stadig ikke særligt godt udbygget.

Turen fra Manaus til Careiro foregår med hurtiggående motorbåde. Det er svært at komme tørskoet i land i Careiro. Her er passagere på vej i land, mens lokale fiskere forsøger at sælge deres fangst.